Години наред неглижирана и забравена, днес пловдивската Инфекциозна клиника е на първа линия в борбата с COVID 19. Там работят едни от най-добрите лекари инфекционисти и здравни работници, за които коронавирусът е поредното предизвикателство. Първите двама пловдивчанини, приети с положителни тестове за коронавирус, вече са здрави и вчера бяха изписани. Днес са изписани още четирима. 

В какви условия обаче се лекуват пациентите и работят тези медици? Хората, прекарали две седмици в клиниката, описват условията там с една дума и тя е АД. Прогнили дограми, които болните запушват с чаршафи, прозорци, които не се затварят, стари легла с неудобни дюшеци, занемарени санитарни възли, олющена мазилка. Основен ремонт в клиниката не е правен от 40 години. Да се лекуват пациенти в тези условия е не само грозно, но и опасно.

Другото предизвикателство пред работещите в Инфекциозна клиника е липсата на достатъчни количества защитни облекла и предпазни средства. Тъй като работят в изключително заразна среда, те трябва да подменят предпазните средства след работата с всеки пациент. Към момента обаче това е лукс. Докога ще издържат? Докога ще се намират желаещи? 

Държавата се ангажира да осигури защитни облекла и допълнителни финансови стимули на работещите на първа линия, но истината е, че хората, които работят там, имат нужда не само от нашите аплодисменти, но и от реална помощ. Никой от нас, нито някой от близките ни е застрахован, че в следващите седмици няма да се озове в клиниката, с пневмония и борещ се за глътка въздух. 

Затова трябва да обединим усилията си и заедно като общество да преодолеем това изпитание. "Самодисциплина и съпричастност! Само така ще оцелеем!", каза първият излекуван пловдивчанин. Здравните работници се нуждаят от нашата подкрепа, за да могат да бъдат до нас със своите знания и опит до края на пандемията. И трябва да ги опазим. 

TrafficNews стартира благотворителна кампания за набиране на средства за медицинския персонал на Инфекциозна клиника, работещ на първа линия в борбата с коронавируса. Призоваваме пловдивчани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията, дарявайки сума, която могат да отделят, в зависимост от своите възможности. 

Събраната сума ще бъде разпределена по равно между всички, които са на "фронтовата линия" срещу коронавируса, по критерии, определени от работещите в клиниката. Фирми, които имат възможност, могат да помогнат за ремонта на клиниката. 

Ние гарантираме отчетност и прозрачност при изплащане на набраните средства. Информация за набраните средства и дарителите /които желаят/ ще бъде оповестявана регулярно в TrafficNews.  Правилата и процедурите, които следваме, гарантират 100% сигурност на дарените средства.

Да го направи ЗАЕДНО! Те лекуват нас, ние лекуваме Инфекциозна!

 

Сметката на кампанията е : 

BG67BGUS91601004518500

БАКБ 

Титуряр: Общество Нота Бене

*Сметката е без такси, а всички постъпления ще бъдат дарени на персонала на Инфекциозна клиника и за ремонт и оборудване на клиниката. 

Всяка седмица TrafficNews ще информира читателите си за постъпилите дарения и ще съобщава имената на фирмите и физическите лица /с тяхно съгласие/, които ще помагат на болницата.