Според статистиката 64% от българите вярват в свръхестествени сили, а 54% смятат, че могат да бъдат излекувани чрез магия. От това се възползват хора, които нямат нужното образование, познания и единственото, свързващо ги с медицината е здравната им книжка.

Освен всичко останало, те паразитират от премеждията в живота на хората, използват техните слабости и вяра, за да спечелят пари.

Нека направим разбор на някои от обявите на магове, врачки и други хора, които се опитват да убеждават клиентите си, че могат да им помогнат.

Маг Мария още със заглавието започва по същество – ако имате проблем, обадете се! Посредством карти и кафе тя има способността да събира разделени сърца, също така отключва успеха на човек. Помага и при алкохолизъм.

По каква точно логика се случват подобни чудеса, не е ясно. Особено интересна е темата с алкохолизма, който явно може да се излекува по същия начин, по който се премахва черна магия.

 

Маг Джасмина също се специализира върху събирането на разделени двойки. Очевидно част от целевата аудитория на тези "магове" са отчаяни жени, които искат да подредят личния си живот. Самият факт, че се създава илюзията, че той може да се подреди чрез ритуал, а не чрез разговор, приемане, компромиси и така нататък, обрича дамите с разбити сърца. Маг Джасмина също лекува болести, "с които не можете да се справите".

Доколко е законно това, доколко е морално това, какво би трябвало да бъде наказанието за подобно изречение в обява преценете вие. Имайте предвид, че лекарите носят отговорност за живота и здравето на пациентите си, а Маг Джасмина – не. Лекарите работят в ужасни условия и са под постоянен натиск, а Маг Джасмина... ако може да се каже, че работи, то го прави на спокойствие.

 

Дама, която се е нарекла Ани, пък доказано, според обявата й, лекува безплодие с билки, "отключва късмет за бизнеса", хармонизира любовните отношения.

 

В обявата на Росалинда – детето от Кръстова гора се вижда много интересен пример за това как отчаяните хора биват въвличани в света на магията, чието действие не е доказано с нищо. "Отзивът" за "силите" на Росалинда напомня фалшивите отзиви, по сайтовете на интернет измамниците. Написан е толкова сърцераздирателно и "идеално", че е очевидна лъжа. За щастие Росалинда не лекува хора, заради което вече можем да й пишем "плюс" в кармата.

 

Техниките, които използват врачките и гадателките са познати от хиляди години и са изключително елементарни. Всеки човек е имал черни моменти в живота си, близки починали заради болест, сърцето му е преживявало болка. А ако е в отчаяно състояние, каквато е и целевата група на маговете, то достатъчно обобщеното говорене изиграно правилно, печели 100%-то доверие на жертвата.

Въпросът за това дали да има врачки или не едва ли може да се постави на дневен ред. Възможно е в някои редки случаи общуването с тях да носи някакви ползи, тип познатия ни "плацебо ефект". Като той е строго психологически. Но е крайно време, 21-ви век, да се направи стриктна и ясна законова база за този огромен сектор от сивата икономика. Регулацията му е жизнено важна, в буквалния смисъл на израза.