„Столицата на Съединението” Пловдив почете големия национален празник с възстановка на великото за България историческо събитие, предаде репортер на TrafficNews.bg.

Тази вечер мъже, жени и деца участваха в представление на площад „Централен”, което възкресява спомените за Съединението. Общо 80 души взеха участие във възстановката. Мъжете, участващи във възстановката, са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението. Униформата се състои от ботуши, бял панталон, бяло сако или мондир с два реда копчета.

Пагоните съответно са офицерски или бели, когато войникът е от местната милиция. По-нагоре е калпакът - черен с червено дъно и съответно с Александровската звезда. Това е и символът на румелийската милиция.

В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война.

Както преди 129 години, така и днес, във всенародния бунт за обединение на България се включват не само мъжете, но и жените, и децата.

Празненствата в Пловдив продължават  с тържествена заря-проверка пред паметника на Съединението. Очаква се след малко повече от час там да пристигнат президентът Росен Плевнелиев и премиерът Георги Близнашки.

TrafficNews.bg