Стотици изпратиха в последния му земен път отец Боян Саръев. Опелото се води от пловдивския митрополит Николай, пише "24 часа".

Стотици се струпаха в храм "Свето Успение Багородично" в кърджалийския кв. "Гледка", за да се простят със свещеника отец Боян Саръев, известен още като Кръстителя на Родопите. Той почина на 27 декември, а днес е погребението. Гробът му ще е в двора на храма, където отец Боян Саръев служи вече 33 години.

Желаещите да си вземат последно сбогом с духовника са изключително много. Те търпеливо чакат на опашка, която се е извила през целия двор на църквата.

Отец Боян Саръев стана известен в началото на 90-те години на миналия век, когато предприе мисията да върне в лоното на православието родопчани, изповядващи исляма. Стотици са покръстените от духовника през изминалите години. Дейността на Боян Саръев ме донесе и прозвището Кръстителя на Родопите.

През последните десетина години духовникът развиваше и социална дейност. Той поддържаше кухня за бедни, в която се хранеха безплатно християни и мюсюлмани. Малко след началото на войната в Украйна отец Боян Саръев прие 50 украински бежанци - жени и деца. 4 от украинските деца бяха кръстени от отеца.

Снимка: "24 часа"