„Струпване разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма", заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

„Решение на българското правителство за такъв тип движение, струпване или разполагане на войски на НАТО на българска територия няма”, каза още той. 

Янев призова депутатите да намалят напрежението и да се спре със спекулациите. Нека бъдем българофили и да разсъждаваме спрямо българския национален интерес. Изборът България да бъде част от НАТО е, че всъщност ние си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, посочи Янев.

„Ако ние бяхме обяснили на хората, че в момента се стремим да харчим 2% от БВП, но ако не бяхме в НАТО, сега щяхме да харчим между 7-8%, всеки би ние разбрал за какво става въпрос. Това е нашият избор и не искам да слагам прилагателни“, категоричен бе Стефан Янев.

Разполагането на испански кораби в Черно море е част от друга процедура за усилване на AirPolicing. В момента, в който F-16 бъдат доставени и станат оперативно използваеми, тогава страната ни ще има и нов тип боеспособност, каза още Стефан Янев.

Стефан Янев отбеляза, че в новата обстановка, когато има нужда да се говори по нов начин от изток и запад, не може да се контролират стратегическите комуникации.

В национален план имаме проблем да координираме всички комуникации и послания, които излизат от нашето политическо ниво, а в съюзен формат е още по-трудно, призна бившият служебен премиер.