Актове с глоби за над 1,5 млн. лв. са наложени на различни търговци за нелоялни практики от началото на масовите проверки срещу спекулата. Това обави министърът на икономиката Никола Стоянов на пресконференция за представянето на информационния сайт, който проследява цените на храните.

Сайтът foodprice.bg се очаква да заработи около 15.30 днес. Той ще съдържа:

  • цени на вносител
  • цени на едро
  • цени на дребно, наблюдавани ежеседмично по области на страната. Обхванати са както големи вериги, така и малки търговски обекти, но без промоции.
  • цените на 11 основни хранителни продукта от 7 европейски държави

Сайтът има и бърза връзка за сигнали и оплаквания към компетентните институции.

Търговските вериги и търговците на дребно с оборот над 30 млн. лв. годишно ще имат възможност сами да публикуват цени.

"Този праг дава възможност на 30-те най-големи търговци в България да участват. Това са не само големите търговски вериги, но и регионални играчи по места, които са силни в отделните региони. Те ще представят най-ниската цена, която имат в конкретната продуктова група, но без промоциите Информацията ще се подава по електронен път с е-подпис. Участието е абсолютно доброволно. Имаме вече проявен интерес и съм сигурен, че голяма част от търговците ще се включат", посочи Никола Стоянов.

Информационната платформа е изградена от "Информационно обслужване".

"Платформата обединява всички институции, които имат отношение към темата. И това е инструмент не само на наблюдение, но и на съхраняване на данни, което към момента е сериозна слабост - липсват такива данни." , заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни.

Подготвя се и електронен регистър за проследимост на храните. Той ще регистрира всяка стъпка в търговията на едро, както по отношение на качеството на храните и гаранцията за потребителите, така и цените.

"Ще бъдат обхванати всички видове храни, включително и напитки като минерална вода и пиво. Отделно направление ще има за зърно, зърнени и маслодайни култури като всеки силоз в България ще има проследимост", каза Гечев.

Създадена е и работна група, която да изготви проекти на Закон за надценките на хранителните стоки и на Закон за търговията с храни.