Ако не влезем в Шенген и еврозоната, ще бъдем изтласкани в периферията, прогнозира в ефира на БТВ Сергей Станишев. Бившият шеф на ПЕС и експремиер смята, че България се превръща в заложник на вътрешнополитически борби в някои държави.

"Моята препоръка е в момента да се насочи вниманието в Нидерландия, Швеция и Австрия. Трябва да се действа незабавно. Трябва да сме активни и последователни", каза Станишев.

Според него членството в Шенген ще е финал на евроинтеграцията, а ако това не се случи, е възможно страната ни да бъде изтласкана в периферията.

Политическата криза и задаващите се пети парламентарни избори в кратък период ни превръща в "болния човек на Европа".

"Няма съвършена методика на гласуването, но най-важното е системността", каза Сjанишев по повод на скандалите около промените в изборното законодателство. "Ако има съмнение, нека се сложи повече контрол. Опасявам се, че ще се върне смесеното гласуване", допълни той.

Станишев остава ангажиран с БСП.

"Нещата в левицата трябва да се решат поетапно. Първото предизвикателство е пред БСПслед поредицата лоши резултати. Обяснението с машинното гласуване е крайно незадоволително. В момента имам притеснение, че смесването на темите за левицата и БСП може да се използва от настоящото ръководство", коментира Станишев и каза, че най-важният въпрос е какво БСП може да предложи на хората. "Всичко останало е вторичен въпрос . Свалянето на Корнелия Нинова няма да ни реши въпросите", допълни той.

Станишев коментира и Резолюцията на Европейския парламент, с която Русия е обявена за "държава спонсор на тероризма", като посочи, че тя отдалечава мирното решение.