Над 45 милиарда лева са влезли в България за 12 години, откакто сме членове на Евросъюза. Най-много от тях са по проекти по програмата за развитие на селските райони.

Такова е, например, спортното игрище, изградено с пари по програмата за селските райони в село Динката, община Лесичово. Преди три години е имало и лампи, и футболни врати, и табела. Днес тук са Стоян Рашев и кравата Мартина.

"Това игрище отпреди 3 години е, ама за какво го направиха, защо не вземат да оправят пътищата тук? На другия стадион играят", разказва мъжът пред bTV.

За това съоръжение и още 2 стадиона в селата Лесичово и Калугерово общината харчи над 5 милиона лева, европейски пари. За разлика от игрището в Динката, стадионът в Калугерово се ползва.

"Нещата, които ние съумяхме да ремонтираме, стадионите, читалищата. Всичко това е предпоставка поне да не напускат младите хора", коментира зам.-кметът на Лесичово Веселина Милкова.

От пускането на съоръженията през 2015 г. обаче досега населението в Лесичово продължава да намалява – ако тогава жителите са 5456 души, в края на минатата година са малко над 5100. Милкова обаче твърди, че има "инвеститорски интереси" за строеж на хотели.

Тя признава, че "всеки иска пътища, всеки иска канализация, но се започва от там, където може да се кандидатства".

Според експерти не само усвояването на европарите е важно, а и това инвестицията да е с добавена стойност – да осигурява работа или пък да е конкурентен продукт.

"Правиш тази площадка с идеята какво ще се случва на нея след 10-15 години. Самите европейски чиновници – те също са заинтересовани тези пари да се усвоят, но страшно много доверие се губи, когато те виждат, че тези неща са направени, но след това не се използват по предназначение", посочва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

За последните години у нас са построени 93 стадиона за близо 338 млн. лева. От ЕК коментираха, че са твърдо решени да гарантират, че всяко евро от бюджета на съюза е аргументирано и добре похарчено.

Снимка: bTV