Редица мерки за борбата с мръсния въздух и шума е начертал кметът Здравко Димитров в стратегията си за управлението в мандата му с хоризонт до 2023 година. Задължителният документ трябва да съдържа всички акценти в обществения живот и сектор, които ще се реализират в следващите четири години.

На първо място е посочено, че ще се изгради по-добра системата за мониторинг на околната среда, като ще се информира и населението относно състоянието му.

Сред по-мащабните мерки е целта да се увеличи броят на домакинствата в Пловдив, използващи природен газ, централизирано топлоснабдяване, възобновяеми енергийни източници и други екологосъобразни начини за отопление.  В борбата срещу мръсния въздух е вписана и програмата, която ще смени отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични заместители – газ, ток или пелети.

Ефективно поддържане чистотата на уличната мрежа е друг приоритет, като в това число е залегнали все по-малкото ръчно метене за сметка на машинното миене и метене. По всичко изглежда, че и в Пловдив ще се приложат мерки за мерене на това колко замърсяват автомобилите. В програмата е записано:

„Осигуряване на технически средства с цел проверка изправността на леките и товарни автомобили за недопускане на замърсяване на въздуха”

В София вече започнаха да спират от движения и да глобяват коли, които замърсяват въздуха заради неизправни системи.

Друга авангардна идея е направата на озеленителни и шумоизолиращи растителни пояси.  Те трябва да се сложат на основните булеварди, които да се вписват в оформлението на зоните. Освен това по цялата жп линия София – Бургас ще бъде сложена ограда, която да не позволява пресичането й. Освен това, тя трябва да намали шума от влаковете, които ще се движат със 130 км./ч.

 

Програмата на Зико: Първи етап на ст. „Пловдив”, скейт парк в Кючука и Втори гребен каналВръщане на между училищните игри и подпомагане на спортните таланти в програмата до 2023 година