Световната здравна организация (СЗО) се събира извънредно утре заради новия вирус, тръгнал от Китай. Шест са вече смъртните случаи, всички са местни.

Има ли риск епидемията да достигне до страната ни и какви мерки предприемаме. Проф. Нели Корсун Вирусолог е вирусолог от дълги години и си спомня и предишни епидемии от други щамове на коронавируса.

„Коронавирусът, който причини епидемията от респираторен синдром от края на 2002 г. до средата на 2003 г., засегна 26 държави с 774 смъртни случая“, спомня си проф. Корсун пред БТВ.

Затова подкрепя мерките на Световната здравна организация. „Резонно са обезпокоени, защото това е съвършено нов вирус. Сравнително непознат“, уточни тя. Коронавирусът най-често се предава чрез заразени диви животни, например от камили, какъвто е бил случаят при епидемия с друг щам.

Симптомите са грипоподобни болки в мускулите и ставите, температура, кашлица. В някои слуаи може да има усложненя - каквито са пневмониите при починалите пациенти в Китай.

Директни полети между Китай и България няма. Властите съветват завръщащите се от азиатската страна да се проследят за респираторни симптоми за 14 дни.

На летище София термокамери следят за пристигащи пътници с температура над 38 градуса.

„Имаме оборудван изолатор, където се отделя оцветеният в зелено човек. Бива поканен. Взимаме му интервю“, обяснява д-р Надя Въгленова, главен инсп в РЗИ.

Ако обстоятелствата около заразяването на пътника са съмнителни, го отвеждат линейка към болница за допълнителни изследвания. С термокамери са оборудвани и летищата във Варна, Бургас и Пловдив