Преди минути Специализираната прокуратура протестира определението, с което вчера бившия тв бос Иван Делевски беше пуснат на свобода срещу гаранция от 60 бона. Припомняме, че Делевски е обвинен за корупционна схема заедно с кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев. Именно 60 бона, колкото е и определената гранция, е подкупът, който двамата мъже са изискали от строителния предприемач Здравко Ангелов. 

Бизнесменът, който уличи в корупция Ральо Ралев - приятел с кмета във FacebookКой е Здравко Ангелов?

Припомняме, че вчера Специализираният наказателен съд остави в ареста кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев по обвиненията за корупционни действия и търговия с влияние. Делевски обаче беше освободен незабавно, дори преди да внесе 60-те бона, като мотивите са, че бившия тв бос не е бил основният инициатор на деянието и неговата роля в корупционната схема е била второстепенна.

Според обвинението е налице реална опасност, ако е на свобода, Делевски да окаже влияние на свидетели или да извърши друго престъпление. Припомняме, че белязананите пари в размер на 60 бона бяха открити именно у Делевски, който трябвало да ги предаде на Ралев, но акцията е започнала преждевременно. Според държавното обвинение обаче, събраните доказателства по делото са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че Делевски е извършил престъплението, за което е обвинен, а именно посредничество в корупционна схема.

Карловският ТВ бос Иван Делевски е заловеният с парите по аферата с Ральо РалевГоляма част от времето си той прекарвал в чужбина, където имал имот

Делото за измяна на мярката неотклонение на Делевски ще се гледа на втора инстанция пред Апелативния специализиран на 11 юни 2019 г. Тогава ще стане ясно дали бизнесменът ще остане зад решетките, докато трае разследването.