39-годишният строителен предприемач Здравко Ангелов е човекът, дръзнал да подаде сигнал за корупция на високо ниво, пратил кметът на район „Северен“ Ральо Ралев в ареста.

Според официалните данни Ангелов, който е собственик на две фирми за имоти и строителство „А2 трейд“ и „А2 пропърти“, решил да строи кооперация в „Кършияка“, като внесъл инвестиционното си намерение в кметството по район. По отношение на издаване на строително разрешително обаче срещнал отпор. Свидетели по казуса - главният архитект на район "Северен" и служителката Ана Богданова, твърдят, че са били заставяни от прекия им шеф Ралев да намерят порок в документите, а не след дълго кметът взел папката при себе си, като отказал категорично да одобри строителството на блока.

Апартаментгейт в Пловдив? Чий е апартаментът на последния етаж на Royal Hill ?Свидетели твърдят, че арестуваният кмет на "Северен" може да бъде забелязан на последния етаж на комплекса

Разследващите твърдят, че Ралев практикувал издаване на разрешително срещу заплащане, а в случая сумата била 60 000 лева. Схемата минавала през близкия му приятел и бивш тв бос Иван Делевски, който бил сочен за човека, който оправя нещата от трето лице, което е строителен инженер и строителен надзор. Планът за девидент обаче не сработил. Тъй като Ангелов не бил склонен да дава рушвети за нещо, което счита, че му се дължи по право, пристъпил към действия. Предприемачът се обадил на много влиятелна пловдивска политическа персона и помолил за пряка връзка с премиера Бойко Борисов, на който да сигнализира за корупционната схема. Обаждането било осъществено, а Борисов лично пратил преписката в Специализирана прокуратура и КПКОНПИ.

Карловският ТВ бос Иван Делевски е заловеният с парите по аферата с Ральо РалевГоляма част от времето си той прекарвал в чужбина, където имал имот

5 месеца по-късно Ралев и Делевски са арестувани, благодарение на стара добре изпипана система, СРС-та и показания на свидетели. На Ангелов били дадени белязани пари, той ги предал на Делевски, който трябвало да ги занесе на Ралев, но операцията започнала преждевременно и у кмета пари не са намерени. Предпазливост пък накарала Делевски да накара Ангелов да подпише договор за монтаж на хале, който легализира въпросните 60 бона. Дали фиктивният документ ще успее да оправдае обвиняемите в съда, предстои да видим.

Ральо Ралев остава в ареста, помагачът му излиза на свободаИван Делевски ще плати гаранция от 60 000 лева

До тогава обаче вниманието се насочва върху човекa, който е дал ход на мащабната акция – Здравко Ангелов.

Ангелов е от пловдивското село в родопската яка Белащица. Като по-млад заработва с бригади в Англия, а няколко години по-късно се прибира в България да си търси късмета. Започва работа като дистрибутор на медицинска техника за големи оптични фирми като Zeiss, Bausch + Lomb и Alcon. В никоя от фирмите не изкарва дълго, а след това споделя на свои приятели, че му е писнало да бъде служител и иска да захване собствен бизнес.

Успявайки да намери отнякъде първоначален капитал, Ангелов влиза в строителния бизнес. През 2013 купува фирма за 2 лева "ЕЙНДЖЪЛС МЕДИКА" и я преименува на „А2 пропърти”. През 2016 регистрира „А2 трейд“. И двете фирми са за строителство, разполагат с по 5000 лева капитал и са с еднолична собственост на Ангелов. Строителните му фирми нямат официално онлайн лице, като изключим една фейсбук страница, според която „А2“ има една построена сграда в „Кючук Париж“. Според хора от бранша обаче Ангелов имал реализиран няколко проекта на територията на града в различни райони.

Приятелската листа на Ангелов във Фейсбук прави особено голямо впечатление, като в нея попада именно човекът, срещу когото бизнесмена подава сигнал - Ральо Ралев. Всъщност в контактите на Ангелов попадат половината от районни кметове на Пловдив – Георги Стаменов /кмет на район „Централен“/, Димитър Колев /кмет на район „Западен“/, както и Ральо Ралев /кмет на район „Северен“/. Според изнесената до информация обаче Ангелов и Ралев не са се познавали, а Ангелов е разбирал индиректно от свои познати, че Ралев му бавил документите. Как точно Ангелов разбира, че заветно „да“ ще има срещу 60 бона, още не е съвсем ясно. Дали това е практика на оглавяващия кметството и имало ли е причина за „особено мнение“ по конкретните строителни книжа, също предстои да става ясно.

В целият казус обаче виси въпросът – познавали ли са се настина Ралев и Ангелов, предвид че са приятели в социалната мрежа, и ако отговорът е „да“, какви са били взаимоотношенията между тях.

Самият Ангелов е отскоро женен и се радва на малък наследник, управлява „Мерцедес“ SLK, а хората от гилдията твърдят, че не е известно име в строителния бранш под тепетата. Тя обясниха за TrafficNews, че Ангелов не е работил по много обекти, нито пък е влизал в обединение с по-големите играчи на пазара.