Експерти от САЩ и Израел ще разследват причините за взрива в Горни Лом, при който на 1 октомври загинаха 15 души, съобщи „Преса“. Поканата към чуждите специалисти е отправена от прокуратурата и от МВР, до дни се чака окончателно потвърждение от тяхна страна.

"Поканени са чужди експерти", заяви днес пред журналисти обвинител №1 Сотир Цацаров, но отказа да конкретизира откъде ще са те.
„Става въпрос за експлозия на огромно количество мини, които са производство на чужди страни и са използвани в натовски държави, включително от времето на студената война“, обясни главният прокурор.
Чуждата помощ обаче най-вече се иска заради професионалната свързаност на повечето български експерти със собственика на завод „Миджур“ Валери Митков.
„Той е ръководител на Висшата школа по взривни работи в Минно-геоложкия университет. Очевидно е, че не можем да назначим за експерти хора, които са били обучавани от него или придобиването на тяхната правоспособност е зависела в крайна сметка и от неговите решения“, каза Сотир Цацаров.
В разследването все пак са включени и специалисти от Българската армия, които не са имали „никакво отношение към доставки, превози, утилизация на оръжия и боеприпаси“, уточни той.

Рано е за обвинения, трябва да се проверят всички данни, обяви още Сотир Цацаров. Само иззетите разрешителни за производство и утилизация на оръжия и боеприпаси, издадени от служба КОС на МВР на фирма „Видекс“ (чието подразделение е заводът в Горни Лом), били 16 000 листа.

Районният съд в Белоградчик разпореди да се издадат смъртни актове на 15-те жертви на взрива. Това съобщи шефът на съда Антон Антов. В петък преписът от решението е бил връчен на кмета на община Чупрене Ваньо Костин, който трябва да издаде свидетелствата за смърт. Сред загиналите е и синът на Валери Митков - Емил Митков.

Преди да издаде смъртните актове, кметът на Чупрене трябва да изчака две седмици - това е срокът, в който съдебното решение по принцип може да се обжалва.
Дотук се стигна, след като Ваньо Костин състави протокол с имената на жертвите по Закона за гражданската регистрация и той бе внесен в съда. По този начин на близките се спестява дългото чакане от две години, преди загиналите да бъдат обявени за мъртви. 

TrafficNews.bg