Служители на Министерството на външните работи започнаха ефективни стачни действия. Те настояват за повишаване на заплатите, като най-ниските да бъдат увеличени със 100%.

Служителите са днес на работните си места по закон, но процесът на работа е преустановен. Вместо да работят ще провеждат културно-образователна програма.

Министърът на външните работи е изпратил предложение до служебния премиер за 30% увеличение на заплатите, но това не удовлетворява протестиращите, пояснява БНТ. А не се знае и дали финансовата рамка ще позволи такова увеличение. Служителите ще протестират докато исканията им не бъдат удовлетворени.

"30% ще ни върнат в началото на годината, когато ние пак отново бяхме най-бедното министерство, за нас това не е реално увеличение. "Легализации" също стачкуват, така че няма да бъдат приемани документите на гражданите, консулските служби остават отворени в чужбина, но дирекцията, която обработва данните им тук също стачкува, така че също може да има прекъсване на този процес", обясни Мартин Колев, председател на синдикалното обединение в МВнР.