Последен ден предизборна кампания. На прага на вота, ръководството на МВР и ЦИК обсъдиха сигурността на изборния процес, в контекста на серията фалшиви сигнали за бомби. Решението - евакуация на изборни секции ще има само при реална заплаха.

И от МВР и от ЦИК многократно увериха през изминалите дни, че няма опасност за изборния процес след поредицата от дни на бомбени заплахи към училища в цялата страна.

Припомняме, че МВР започва да охранява училищата със секции още от утре, като в неделя хората с обемни багажи ще бъдат проверявани, но това ще става извън секциите. А утре е ден за размисъл.

Сигнали за бомби и в училища в Пловдив! Евакуират учениците

„Въпреки множеството постъпили сигнали нито веднъж не сме намерили предмет, който да прилича на взривно устройство, така че апелирам хората да бъдат спокойни. Те ще бъдат изведени само в ситуация, в която имаме реални данни да е поставено взривно устройство. Това е само на теория“, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде бтв. 

СИК и РИК са предупредени на кого да звънят при съмнения. „Ще дадем указания на СИК да бъдат наблюдателни, всички сме влизали в изборно помещение, дамите с дамска чанта, другите с друг багаж“, обясни Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

В София организацията е под контрол. „По принцип 24 часа преди изборния ден се поема охраната от полицията във всички училища, където има изборни секции. Те се затварят след като бъдат подготвени, охраняват се от полицията до завършването на изборен ден има и тръгването на секционните комисии“, каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Полицейската охрана на секциите още от предишния ден е надеждна, казва и зам.-председателят на комисия във Враца.

„Важното е да не се страхуваме и веднага да тръгнем да излизаме накуп. Важно е да запазим известно самообладание, за да може човекът, който гласува в този момент, да си подаде гласа. И едва тогава, ако стане въпрос за евакуация, ще реагираме всички“, коментира темата и зам.-председател на СИК Симона Аврамова.
Обученията на секционните комисии във Враца са приключили преди казуса „реакция при сигнал за бомба“.