Водещата "теория" на МВР за серийните заплахи срещу училищата в България, коментирана от министъра на вътрешните работи Иван демерджиев, претърпя корекция.

Ден след като вицепремиерът Иван Демерджиев посочи пряко към Русия като източник на хибридната атака в дните преди изборите, президентът Радев не подкрепи тази версия..

Той заяви, че службите работят с партньорски организации, за да открият източниците на заплахите и да ги неутрализират, но допълни с уговорка:

"Това са хибридни атаки без реални заплахи. Докато не видим ясно установен източника, не можем да кажем с категоричност точно откъде идват заплахите и точно кой ги извършва".

Коментарът му дойде ден след като руският посланик Елеонора Митрофанова публикува изявление, с което отхвърля версията за руска намеса в "подобни информационни атаки".

Иван Демерджиев каза в Министерски съвет, че нямал предвид руската държава, а "хакери и тяхната връзка, евентуално, с една или друга държава".

От МВР твърдят, че работят по следата на заподозрян извършител заедно със службите за сигурност на САЩ и Великобритания, но до момента няма данни за самоличността и мотивите му.