Три операции е претърпял 21-годишният Демир Василев, който в понеделник катастрофира с мотора си на бул. „Кукленско шосе” в Пловдив. Това съобщиха за TrafficNews.bg от университетската болница „Свети Георги” в Пловдив.
Това се е случило благодарение на кръводарителите, които се отзоваха на зова за помощ и дариха от рядката А отрицателна кръвна група.

Две от операциите са заради тежката черепно-мозъчна травма и мозъчния оток на младежа, направиха ги лекари от Клиниката по неврохирургия. С третата операция – от лекари от Клиниката по ортопедия и травматология, бяха фиксирани с импланти счупените кости на едното бедро.
„Пациентът все още е в критично състояние, но операциите бяха наложителни и ще помогнат на лечебния процес”, казаха от КАИЛ.

Припомняме, че младият мъж бе транспортиран по спешност в УМБАЛ „Свети Георги“ с фрактура на базата на черепа и тежка черепно-мозъчна травма, фрактури на няколко ребра, счупване на ключицата, счупване на няколко места на едното бедро и хемопневмоторакс – наличие на въздух и кръв в плевралното пространство. Първата му операция бе направена по спешност в понеделник вечерта. Тогава е било и първото преливане на кръв.

На кръводарителската акция в полза на 21-годишния пациент са откликнали десетки пациенти от различни кръвни групи.
Благодарение на тях в момента необходимите количества кръв са осигурени. Младежът е с рядката кръвна група А с отрицателен резус фактор, за която Районният център по трансфузионна хематология (РЦТХ) не е разполагал с необходимите запаси след първата операция в понеделник вечерта. Затова кампанията бе от жизненоважно значение за младежа, казаха от КАИЛ. Лекуващият екип и близките благодарят на всички, които се включиха в кръводарителската кампания.

Възможно е да се наложат нови операции и, ако тогава отново няма наличности от кръвна група А (-), отново ще се обърнем с молба за кръводаряване към гражданите на Пловдив, казаха лекарите.

Всичко за инцидента ЧЕТЕТЕ ТУК

TrafficNews.bg