В павилионите на Lafka, не само че продават развалени шоколади, но на определени места търговците дори не си правят труда да издават касови бележки. На това нарушение се натъкнаха репортерите на TrafficNews.bg, докато проверяваха сигнал на наша читателка за негодни за употреба шоколади. В павилиона на бул. „Никола Вапцаров” до коматевския възел, репортерът ни проведе следният разговор с госпожата зад щанда:
- Може ли един черен шоколад с касис?
- Заповядайте, довиждане.
- А касова бележка?
- Задължително ли е?
- Ами да, искам!
- При нас стават малко бавно..
- Добре ще изчакам.
- Ето!
- Благодаря, довиждане.
А в друг павилион на Lafka, който се намира отново на бул. „Никола Вапцаров” срещу Втора градска болница, отново пазарувахме без касов бон. Там репортерът ни си купи минерална вода и отново не получи бележка. Когато той поиска фискалния бон, служителката се усмихна и попита дали може да даде сметката, прикрепена към бележката на предишния клиент. След това извинително сви рамене и смутено каза: „Ами какво да направя, така ми е наредено”. В същата лавка, друг наш репортер, докато чакаше за кутия цигари стана свидетел на аналогична ситуация. Колегата получи касов бон със сметката на момче, което преди него си купи детско списание и то след изрично настояване. В следващия обект на Lafka в кв. Тракия срещу училище Димитър Матевски, човек от екипа ни отново получи касов бон, след като настоя.
Изводът от проверката на TrafficNews.bg показа, че практиката да не се издават фискални бонове във веригата явно е широко разпространена. Каква е причината за това не е ясно. Надяваме се служителите на НАП да получат отговор на този въпрос.
Съгласно чл. 118, ал. 1 от ЗДДС, всяко регистрирано и нерегистрирано по този закон лице е длъжно да регистрира и отчита извършените от него доставки/продажби в търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от фискално устройство, независимо дали е поискан друг данъчен документ, а получателят е длъжен да получи фискалната касова бележка и да я съхранява до напускане на обекта. Глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а за фирмата, може да се стигне и до запечатване на търговския обект. Ексклузивното видео от скрита камера вижте в TraficMedia.bg

TrafficNews.bg