Мащабна схема на контрабанда на цигари, която ощетява държавата с милиони левове всеки месец, разкри екипът на „Господари на ефира”.
В репортажа се разказва за начина, по който се пренасят цигарите без бандерол на българска територия незаконно.

„Вече преминахме пункт Капитан Андреево и влязохме на турска територия. Колоната от автомобили сутринта е незначителна и бързо преминахме на турска територия. Следобед обаче на пункта Капъ коле от турска страна е истински кошмар. Стотици автомобили и тирове чакат с часове да преминат. Най-интересното се случва в безмитната зона.”, съобщават в репортажа си „Господарите”

Те уточняват, че това се случва, след като беше задържана цяла смяна митнически служители, защото са пропускали цели тирове с цигари без бандерол и само ден, след като бяха арестувани нови 10 служители на митницата, решават да проверят дали може да се прекарат контрабандни цигари на българска територия.

В безмитната зона репортерът „Густо ми е, Велков” се натъква на контрабандистите на цигари.
Оказва се, че в схемата не участва само един човек, а и неговите роднини от близкото село Капитан Андреево – майки, братя и сестри, братовчеди – всички те заедно уреждат безпроблемното транспортиране на цигари без бандерол.
„Важно е да отбележим, че един човек има право да транспортира по две кутии с цигари, докато тук виждаме пазаруване на десетки стекове едновременно. Не виждаме и случайни лица – ето го нашият герой Вельо и неговите роднини – услужливи на всяка каса. Чувстват се в свои води, все едно са наети на работа в безмитния магазин.”, съобщава Велков.

Всеки може да пазарува цигари и да премине границата само веднъж на всеки 24 часа, затова на касите се използват паспортите и на случайни туристи, за да може мулетата да пазаруват стекове. Съдействат им и самите продавачи. Едно от най-интересните неща се случва са изхода на касите в самия безмитен магазин, където млади и стари облепят по тялото си кутиите с цигари.

Освен в самия магазин, поставянето на цигари в специални тайници става и на самия паркинг на безмитната зона, което не прави впечатление на никого.

След като цигани обещават да прекарат 20 стека цигари без проблем на българска територия, екипът на предаването се споразумява с контрабандистите за сумата от 33 лева не стек. Срещата е в село Капитан Андреево.

Там от репортера под прикритие са поискани 35 лева на стек. Предават му 18 стека с цигари и му обещават, че ще му направят отстъпка, ако пак потърси услугите им.

Докога границата на Европа ще бъде като разграден двор, въпреки последните арести, предстои да разберем.

Ето и първия репортаж по темата:

Втора част на видеото - вижте тук:

TrafficNews.bg