Как са изглеждали медицинските инструменти по времето на траките? Какво е било облеклото на първите медицински сестри? Как е изглеждал микроскопът при създаването му? Това са само малка част от въпросите, на които дава отговор временната музейна експозиция „Медицината по тракийските земи”.

Тя бе открита днес в Медицински университет-Пловдив, а вторият етаж на Университетския информационен център на бул. „Васил Априлов” 15А се оказа тесен да побере всички желаещи да я разгледат. Малко преди откриването пък  се проведе презентацията „Синтез на античност и съвремие” с лектор Жорж Трак.

Идеята за създаване на Музей на медицината в Пловдив възниква сред пловдивската медицинска общност по време на честването на 25-ата годишнина от основаването на МУ – Пловдив. Основание за това дават историческите дадености на древния Филипополис, богатата традиция на медицински школи през вековете, паметни събития и изтъкнати медици, с които изобилства градът.

Най-активен радетел за създаване на музея е проф. д-р Никола Запрянов, който ни напусна през 2015 г., без да види мечтата си реализирана, но завещава на колегите си своя ентусиазъм и интерес към миналото на професията. След първия призив за създаването на музей изминават 47 години и едва през 2017 г. идеята е отново издигната от екипа на Ректора на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, а през 2018 г. прераства в решение на Академичния съвет.

Задачата по създаването на Музей по история на медицината е възложена на инициативен комитет, който определя концепцията за музейното изложение и координира дейността на екипите от специалисти. Заедно работят археолози, антрополози, историци на медицината, библиотекари. В резултат от общите им усилия се оформя музейна сбирка с уникален облик. Към нея има и библиотека, която разполага с богатата колекция от специализирана стара медицинска и историческа книжнина на различни езици. Многобройни дарители откликнаха на призива.