4500 лв. е глобата, която ще трябва да плати шведът Ралф Сундберг, изритал камериерка в Слънчев бряг.

Току-що съдия Йорданка Майска оповести решението, уточнявайки, че го освобождава от наказателна отговорност. Сундберг ще трябва да плати и разноските по досъдебното производство в размер на 583 лв.

Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Бургаския окръжен съд.

"Чистото съдебно минало на Сундберг не е смекчващо вината в това производство. То е основание за прилагане на член 78 А от НК.", отбеляза съдия Майска. Тя отбеляза, че шведът така и не е признал вината си, а е изразил само съжаление.

"Той прояви липса на самокритичност и се скри зад алкохолното си опиянение", коментира още съдия Майска.

Самият Сундберг не пожела да говори пред журналисти и през цялото време извън залата криеше лицето си.

Припомняме, че Сундберг изкара повече от месец зад решетките, след като в медиите се появи видеозапис от камера на хотела в Слънчев бряг как той без никаква причина рита брутално в главата камериерка, която кротко чисти пода. Това предизвика силна негативна реакция в обществото, но след като случаят се позабрави, туристът тихомълком беше пуснат под домашен арест.

При определянето на мярката шведът се разрева и обясни, че нападнал Диана Петкова, тъй като бил много пиян и мислел, че жената му откраднала лаптопа. Пострадалата може да се конституира като частен обвинител и да поиска обезщетение от Сундберг.

Припомняме, че нейният адвокат Станко Кралев обяви, че ще заведе иск за 50 000 лв.