Два милиона българи са тероризирани денонощно от опасно висок шум в градовете. 73,4% от пловдивчани и 72,2 на сто от софиянци са жертва на наднормен шум в малките часове на денонощието. Основната причина за силния шум е автомобилният трафик, който тормози и жителите на Бургас, Русе, Варна и Плевен, показват данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), цитирани от "Монитор".„Ограничаването на движението в центъра на града чрез изграждане на паркинги във входа, както и подобряването на пътните настилки оказват положителен ефект при намаляването на шума", обясниха от ИАОС. Другият вариант е на големите булеварди да бъдат изградени шумоизолиращи стени, каквито вече има в София и Пловдив.

В същото време последните данни на РЗИ - София показват, че шумът от 68 до 72 децибела през последната година се е увеличил и вече заема 25 на сто от всички източници и е с 30 на сто повече от предишния доклад.

Осем проверки за цяло лято срещу шумни заведения са извършени от Районната здравна инспекция в София-град, съобщиха инспектори.

На собствениците им са наложени предписания и са изпратени до Столичната община която е в правомощията си да ги глоби.

За разлика от тютюнопушенето в заведенията, за което хората са информирани, че трябва да се обадят в съответната районна здравна инспекция или на горещата телефонна линия, за шум се обаждат по-рядко. За децибели те обикновено звънят на кварталния инспектор или на телефон 112, за да им изпратят полиция.

Две проверки по жалби за вдигане на шум над допустимите норми в часовете за почивка между 14 и 16 часа са правили инспекторите от Районната здравна инспекция (РЗИ) за София-област, съобщиха от там. И двете са били в Костинброд и са били на строителни обекти близо до жилищни сгради. До глоби не се е стигнало, тъй като след проверките обектите спрели работа в часовете за почивка.

Само две проверки е имало от инспекторите от РЗИ - София-област през миналата година в курорта Боровец. Там туристи, отседнали в хотелски апартаменти, са се оплаквали от високата музика в близка дискотека. На дискотеката е написано предписание.

Глобата за вдигане на шум над разрешените децибели за юридически лица е 5000 лева.

През уикенда бяха задържани 19 роми, след като са нападнали полицаи, проверяващи сигнал за шум. В кварталите, където има засилено ромско присъствие – „Победа" и „Меден рудник", и друг път са ставали шумни инциденти, но през изминалия уикенд са се събрали три сватби наведнъж и това се е превърнало в ад за останалите обитатели в районите. Няколко сигнала са подадени за високата музика и за пиянски скандали. Полицаите, които отиват на място, били посрещнати с псувни, камъни и пръчки.

TrafficNews.bg