„Учителите няма да се справят сами с тази ситуация. Те имат нужда от подкрепа от родителите“, заяви министър Николай Денков на брифинг пред медии по време на доставката на щадящи тестове за деца.

Всички стъпки как ще се процедира с тестовете и организацията около тях ще бъдат описани в заповедта на Денков и Кацаров в точни стъпки, затова директорите не бива да се притесняват, заяви още образователният министър.

„Ако има дете, което е без симптоми, но е вирусоносител, то би следвало да бъде отделено от другите деца. Това ще проличи с тестване. От гледна точка на заразяването – децата трябва да влизат в клас с маски и да бъде свалена само когато се дава пробата“, добави Денков.

Той добави, че целият клас ще бъде карантиниран, ако положителен щадящ тест на дете бъде потвърден от ПСР, издаден в лаборатория.

Тестването ще продължи, докато е висока заболеваемостта в страната. Очаква се нова доставка от близо 1,4 млн. проби.

Припомняме, че остава още ден на родителите да дадат съгласието си дали децата им да бъдат тествани.

Ще има допълнително заплащане за учители и персонал, който тестват децата.

 „Раздадени са вече тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”, заяви директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов. Той уточни че БЧК предоставя складовата база за съхранение на тестовете.