Бившият депутат от НДСВ и активист от антиправителствените протести Минчо Спасов и още 29-годишнен млад мъж са обвинени за спирането на електрозахранването на метростанция "Софийски университет" вчера. Това се вижда на видеозапис, обясниха на пресконференция от СДВР.

Токът е изключен посредством бутон за критични ситуации – например при паднал пътник на релсите.

„Това е стратегически обект от инфраструктурата – едно такова действие заплашва живота и здравето на гражданите. Една жена е останала в тунела. Това може да всее паника и може да има сериозни последствия“, посочи шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Първо е арестуван Спасов, а след това и младият мъж. Двамата са задържани за 24 часа и са им подвигнати обвинения за хулиганство. Никой от двамата не е искал да дава обяснения. Пуснати са под гаранция от по 1500 лева.

„Предвид общественото положение на едно от тези лица, това по никакъв начин не кореспондира с демократично общество и исканията на протестиращите“, обясни Хаджиев.

Припомняме, че видеозаписи от камерите в метростанцията "Софийски университет" са спомогнали за идентифицирането на лицата. Около обяд стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За няколко минути около 14:30 часа движението на метрото беше спряно от протестиращите.