Европейските лидери ще се опитат да убедят България да помогне за въоръжаването на Украйна с боеприпаси, се разбра от думите на заместник-председателя на Европейската комисия по прозрачността и ценностите Вера Йоурова. 

"Няма специални мерки и процедури. Винаги има методи за преговори и убеждаване на една или друга страна в необходимостта от мерки за снабдяване на Украйна с необходимите оръжия и боеприпаси. Мисля, че тези мерки заслужават доста внимание и трябва да бъдат взети възможно най-бързо".

Помощта за Украйна и изпращането на боеприпаси ще бъде сред основните теми на Европейския съвет на 29 и 30 юни, каза Йоурова след заседание на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел.

България, Ирландия и Дания са единствените три страни-членки, които все още не са се присъединили към проекта за съвместни поръчки на боеприпаси под егидата на Европейската агенция за отбрана. На последния Европейски съвет през март президентът Румен Радев бе категоричен, че ако произвежда снаряди по поръчка, страната ни ще постави изричното условие те да не отидат в Украйна.

Утре Европейският парламент ще гласува на пленарна сесия в Брюксел проектозакон за увеличаване на европейското производство на боеприпаси и ракети.