Направиха демонстрация на сертификата за ваксинация за COVID-19 у нас. Като първият показан такъв сертификат е на здравният министър проф. Костадин Ангелов. Документът може да бъде видян в Единен национален портал, а за достъп се изисква електронен подпис. Той ще бъде валиден само за хората, които са получили две дози от ваксината.

Системата е активна от тази сутрин. Всеки сертификат имам уникален QR код, не само в България, но и в чужбина.

Сертификатът може да бъде проверен с мобилен телефон, след като се сканира.

В ел. досие са налични и всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекари, както и от кого е поставена ваксината.

Електронното досие е изцяло насочено към пациентите и е резултат на работата на лекарите.

„Всеки ваксиниран български гражданин може да си получи сертификата или чрез електронен подпис, или от 1 февруари чрез личния си лекар”, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че  за да се избегнат злоупотреби, сертификатът има няколко нива на сигурност. Освен уникалния QR код, съдържа няколко числа, първите букви на името на пациента, както и денят на раждането му. Също номера на ваксината.

Министър Ангелов благодари и на всички софтуерни фирми, които помагат и интегрират софтуерните системи в аптеките. И съобщи, че до края на март ще е възможно издаване на електронно направление за всички диагностични процедура в доболничната помощ.

Към момента в ЕС все още се доизясняват подробностите относно сертификатът, въпреки това здравният министър не смята, че у нас сме избързали с неговата изработка.

„Обещахме, че когато бъде поставена втората доза на ваксината, всеки човек ще може да докаже  че е ваксиниран с документ. Има лесен достъп от всяка точка на света и мисля, че нашият сертификат ще отговеят на всички критерии в ЕС“, коментира Ангелов.

Той коментира още и дали този сертификат ще бъде изискван относно свободното движение на хората.

„Свободното движение на хората е политически въпрос, който трябва да бъде решен на европейски ниво, аз в момента не съм готов да дам отговор на такъв въпрос. Моята единствена цел е да опазя здравето на хората, там са насочени моите усилия. Ваксината е доброволна, а свободното движение на хората е ценност на ЕС още от началото на неговото създаване, така че всичко това трябва да бъде решено от съюза“, заяви още Ангелов.