Само едно от пет изследвани и предлагани на пазара овчи сирена съдържа само овче мляко, останалите са произведени със смес от овче и краве. Това съобщават от "Сдружение за достъпна и качествена храна“ след направени тестове в акредитирана международна лаборатория.

Тестовете в акредитирана международна лаборатория са направени след сигнали от потребители и са финансирани от "Сдружение за достъпна и качествена храна". Изследвани са 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и проверката показва, че само едно от тях е наистина овче сирене, останалите са смес.

След проведен тест в акредитирана международна лаборатория направени и финансирани по поръчка на „Сдружение за достъпна и качествена храна“ беше установено, че само едно от 5-те най-скъпите и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес- овче с краве мляко.

Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт едно от най-скъпите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко, с което се размесва.

Това означава, че производителите на овче сирене получават в пъти по ниска като себестойност продукция. Част от потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.