Бедствието в Берковица повдигна отново въпроса - има ли злоупотреби при почистването на речните корита, дерета и канали. За това са похарчени 314 000 лева през 2020 година. Големият въпрос е дали наистина са почистени или фирмата-изпълнител е получила парите, без да си свърши работата.

Проверка на нашия екип показа, че точно вчера, след наводнението, наблюдаващият прокурор е поискал удължаване на периода на разследването с още 2 месеца.

Вчера започна и още една проверка на прокуратурата - свършила си е местната власт работата, за да предотврати наводнението. Този път обвинението се сезира по медийни публикации.

Каква е ситуацията, предадена от БНТ:

Опитахме се да разберем дали наводнението в Берковица е природно бедствие или е можело да бъде предотвратено при адекватни действия от страна на институциите. И пред камерата и с молба да не бъдат записвани хората в Берковица говорят за бездействие и липса на навременни мерки.

Така стихнахме и до сигнал за обществена поръчка, при която има съмнения, че са дадени пари за почистване на реките без това да е изпълнено. Оказа се, че случаят е обект на разследване от страна на прокуратурата.

Договорът за почистването на деретата, каналите и речните корита в община Берковица е сключен в началото на януари 2020 г.

Заради спешната необходимост от това е приложен принципът на прякото договаряне и е поканена конкретна фирма, която да извърши почистването.

Милован Панталеев е общински съветник в Берковица. Живее в близост до една от реките, които минават през града. Проверявайки периода на сключения договор в него се поражда и съмнението дали почистването не е само на хартия.

"Аз минавам всеки ден в този участък и никога не е имало хора или техника, които да извършват почистването", заяви Милован Пантелеев, общински съветник в Берковица.

Той подава сигнал до МВР, а друг гражданин - Николай Петров, сезира прокуратурата.

"За мен будеше съмнение, защото реално в "Профила на купувача" пишеше, че поръчката е изпълнена. 330 хил. лв. са изплатени на фирмата-изпълнител, а реално тук гражданите и хората, които живеят в близост до реката ми казаха, че не са виждали нито машини, нито техника", допълни Николай Петров.

И още едно твърдение за бездействие. То дойде от Васил Янев. В нощта на 12 юни придошлата вода е отнесла част от каменната ограда на неговата къща. Това се е случило въпреки предупрежденията му да бъдат взети мерки още при наводнението в началото на месеца.

"Казах на човек от общината, който не се зае насериозно с това. Казах, че това корито трябва да се почисти, че ще има проблеми и те се случиха", добави Васил Янев.

За коментар потърсихме кмета на Берковица Димитранка Каменова. Тя твърди, че въпросният договор включва почистване на села в района, но не и в самия град. Затова такова не е имало.

"Почистване на деретата и каналите имаше в с. Замфирово и с. Гаганица така че няма как да говорим, че в град Берковица са почиствани канали, реки и дерета. Има служител на общината, който отговаряше за изпълнението на този проекти. Проектът е изпълнен и изведен към Междуведомствената комисия. Да повторя: Речни корита по обществената поръчка в Берковица не са почиствани, да е ясно на всички", заяви Димитранка Каменова, кмет на Берковица.

Проверка в приложението към договора показва, че е записано, че са чистени и речни корита. Тези в град Берковица също са сред посочените в документа.

"Ясно е записано под точка №3 - гр. Берковица, района на Балкантурист, района на р-т "Воденицата" и от "Желязков мост" до края на Промишлената зона", каза още Милован Панталеев.

По случая е образувано досъдебно производство по членове от Наказателния кодекс за длъжностно присвояване и ръководене на организирана престъпна група. След приключване на разследването, започнало през 2021 г., ще се стане ясно и дали ще бъде повдигнато обвинение.