Откритата сцена "Ядрото" в Капана ще бъде съборена, съобщи днес кметът Иван Тотев. "Тя се руши и става опасна. Ще бъде направен нов проект и там ще продължат да се провеждат събития", каза градоначалникът.

Ядрото бе дело на архитектурното студио от Норвегия, което разработи проекта по време на Архитектурната седмица 2014 - едното от трите големи събития на платформата "Едно". Година по-късно обаче дървената сцена е проядена и се руши, а подът е пропаднал на много места. 

Сцената бе реализирана върху общински терен, а проектът бе спонсориран от няколко големи пловдивски фирми. Ядрото бе една от основните локации при различните културни събития, които се провеждаха в Капана през иминалата година. Там имаше концерти, прожекции, различни работилници.  

За съжаление обаче конструкцията издържа само година, вероятно заради нетрайните материали използвани при изграждането й. Вероятно при бъдещия проект  трябва да се помисли за по-трайно съоръжение, което ще има по-дълъг живот в квартала на творческите индустрии.

"Новата визия за пространството в Капана ще бъде търсена с организиране на архитектурен пленер. Надяваме се да се включат младите архитекти и да имаме добър проект, който да реализираме. Помним какви красиви решения има в зоните зад Джумаята и стълбите на Каменица. Новата конструкция трябва да е стабилна, устойчива във времето. Трябва да е нещо стабилно. Теренът остава за обществено ползване",  заяви Тотев.


Така изглеждаше Ядрото преди година

А така изглежда сега...

TrafficNewS.bg