С богата програма от събития през целия ден, Карлово отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски, предаде репортер на TrafficNews.

Още в ранни зори, в църквата „Свети Николай" бе отслужена литургия в чест на Апостола, а след това кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Васил Левски и граждани положиха цветя на гроба на Гина Кунчева, която е майката на Васил Левски.

В 10.00 часа на площад „Васил Левски" бяха посрещнати участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. Там бе отслужен и мобелен за здравето и благоденствието на жителите на Карлово и Общината. На днешния празник, гости на Карлово бяха и групи с ученици ,които са пътували пътя от Варна, за да почетат деня, на който се е родил Апостола на свободата.

ук сме, за да посетим къщата на един от най-великите българи, а именно Васил Левски", коментират петокласниците от морската столица.

Националният музей “Васил Левски” бе домакин на редица събития. В 12 часа бе прожектира филм в памет на проф. Крумка Шарова и проф Дойно Дойнов - те са  знакови изследователи, които са се занимавали изцяло с живота и делото на Апостола Васил Иванов Кунчев. По традиция за 30-ти път се проведе и Националният туристически поход “По стъпките на Апостола”. В него се включиха 250 участници, които прекосиха билото на Стара планина и завършиха прехода в родния град на революционера.

По време на събитието в залата на музея бяха връчени награди на лица, допринесли със своята дейност по популизирането на Васил Левски. Първа от тях бе връчена от Проф. Пламен Павлов на д-р Георги Тренчев от Разлог. Втората награда бе връчена от Карловския комитет “Васил Левски” на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

От няколко дни музеят осъществява своите прояви. Гостувахме в Брезово на децата от града и също от близкото село Зелениково. Имахме изложба в читалището, имахме среща и разговор с тези деца. Показахме нашите най-нови издания, поредицата “Нови изследвания и документи”. Днес ще може да се разгледа изложбата, която сме подредили. Тя е свързана с много места в Карлово. Посетителите могат да видят как са изглеждали местата преди близо 50 години и как сега. Надяваме се, че тази програма ще бъде интересна за нашите гости”, разказа Дора Чаушева директор на музея.

В Национален музей “Васил Левски” се съхраняват едни от най-известните материали, свързани с неговия род. Съхраняват се художествени произведения, които през годините музеят е придобил. Посетителите могат да видят дори кичур от косата на Апостола.

Ивайло Милушев за 17-ти път участва в Националният туристически поход “По стъпките на Апостола”. Той сподели пред медията ни, че емоцията е много голяма и не може да се опише с думи. “След първото участие вече човек задължително усеща, че духа на Апостола сякаш е в нас, тъй като непрекъснато се привеждат беседи и разговори за Апостола. Тази година имаме и нова песен, която е посветена на походниците”, разказа още мъжа, който подути Карлово чак от Враца.

Официалната програма днес в Карлово ще завърши с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет и тържествена митинг-заря на централния площад.