Русия гони 14 български дипломати, съобщи руското външно министерство.

Мярката на Русия е реципрочна мярка спрямо България, която обяви за нежелани 70 руски дипломати в края на юни.

В сайта на Външно министерство на Руската федерация пише, че днес извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кристин е бил поканен в руското външно министерство, където му е била  връчена нота от министерството, с която се обявяват за „персона нон грата“  14 служители на дипломатически мисии и консулски служби на България в Русия.

„Тази мярка е в отговор на немотивираното решение на българската страна да обяви за "персона нон грата" и 70 служители на задграничните ни мисии, да въведе квоти за числеността на дипломатическия и административно-техническия персонал на Русия в България, както и временно затваряне на Генералното консулство на Руската федерация в Русе. Искаме да подчертаем, че отговорността за последствията от тези контрапродуктивни стъпки е изцяло на правителството на България, оглавявано от г-н Петков.

Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни щети на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите си на партньори, за да навреди на Русия.

Ние сме убедени, че неприятелските стъпки спрямо Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ”, пише в съобщението на Външно на Русия.