Искрено вярвам, че с хора, посветени на своите професии като вас и с усилията на всички институции, ние като общество и държава, можем и трябва да изградим една още по-добра система на българското здравеопазване - система на високо ниво, на високо качество на медицинските услуги, достъпна за всички български граждани. Това каза държавният глава Румен Радев на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 , на която удостои с държавни отличия и почетния знак на президента изявени български лекари и специалисти.

Президентът отбеляза, че за него е изключителна чест в Световния ден на здравето да удостои с високи държавни отличия водещи български лекари и медицински специалисти, „извървели своя житейски и професионален път до успеха и посветили се на трудната, високоотговорна мисия да се грижат за живота и здравето на всички нас“.

Румен Радев изтъкна че, днешната церемония е израз на благодарност и признателност към техните успехи. Радев поздрави медиците за активната им работа с Министерството на здравеопазването, което, по думите му, полага огромни усилия в осъществяването на визията за по-добра българска система и модел на здравеопазване. И с проекта по Плана за възстановяване и устойчивост на Спешната медицинска помощ по въздуха, stroke центровете и за стотиците амбулатории за доболнична помощ, които трябва най-сетне да върнат българското здравеопазване в трудните и отдалечени малки населени места, и с разгръщането на телемедицината, и с подобряването на детското здравеопазване, с Националния център за образна диагностика, изброи Радев.

Вярвам, че това е пътят към едно съвременно здравеопазване, с високо качество, което да гарантира високото ниво на здравните услуги, превенцията и профилактиката, заяви държавният глава.

Проф. д-р Красимир Гигов бе награден с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на системата на здравеопазването, медицинското образование, науката и практиката.