България може да се развива като водещ фактор в областта на сателитните комуникации в нашия регион, отбеляза президентът Румен Радев, който посети днес Центъра за управление на сателита България Сат-1, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той се запозна с телекомуникационните способности на Центъра и обсъди с ръководството на дружеството възможностите България да има водеща роля в областта на сателитните комуникации в региона и в космическите инициативи на Европейския съюз.

В срещата участие взеха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на електронното управление Георги Тодоров.

България е една от малкото европейски държави със свой геостационарен телекомуникационен сателит и е единствената с такъв от страните в Централна и Източна Европа. България Сат-1 покрива Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, с преимуществено покритие на Балканския полуостров, Средиземноморието и Черноморския регион. Всичко това дава на страната ни големи възможности, но до момента те не са използвани, бе общата позиция по време на срещата.

Необходим е общ подход на държавата, който да обедини усилията и да използва в пълна степен възможностите на българския геостационарен сателит, посочи президентът. Сателитните системи и комуникации имат широко приложение в сферата на отбраната и сигурността, наблюдението и мониторинга на различни процеси, управлението на критична инфраструктура, надеждността на комуникациите за нуждите на правителства и институции и в много други области.

Държавният глава припомни, че по проекта на президентската институция в Плана за възстановяване и устойчивост беше включен проект за изграждане на Национален център за наблюдение, координация и управление, който да подпомага взимането на решения в кризисни ситуации, за мониторинг на нивата на водоемите, незаконната сеч, контрола на процесите на урбанизация, гранична сигурност, спектрален анализ на почвата, както и за по-ефективно управление на ресурсите в страната. Потенциалната реализация на този и други стратегически за страната ни проекти, съвместно с българския геостационарен сателит, също бяха обсъдени по време на разговора.

България е сред лидерите в Европейския съюз по прилагането на сателитното наблюдение при схемите за субсидиране на площ, което измества остарялото вече използване на ортофото карти и провеждането на проверки на място. Това стана ясно при представянето през февруари пред няколко ключови институции на Европейския съюз на възможностите и приложението на сателитното наблюдение и изкуствения интелект.