Няма никакви самоинициативи или саботажи на Министерство на енергетиката. Чисто изпълнение на закона. Така бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов отговори на обвиненията на председателя на КЕВР Иван Иванов, че токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради негови действия. Причината - в последните дни на поста си Росен Христов е подписал заповед в микса от електроенергия за бита да влезе и ток от ТЕЦ Марица-изток 2". 

"Действието не е предприето по самоинициатива, а е на база на решение на НС от 2020 г., което дава на Министерство на енергетиката да направи всичко и да осигури работата на ТЕЦ "Марица изток 2". Такава заповед не е прецедент, издавана е и преди, а срокът е диктуван от графика на КЕВР, който задължава да се внесе такова решение в установения срок, така че да могат да си калкулират цената", каза Росен Христов по БНТ.

Христов каза, че на 26 май са изискали анализ от КЕВР за ефекта върху цената на крайния потребител и те са входирали писмо, в което се посочва, че при такъв обем работа на ТЕЦ "Марица-изток 2"  цената за крайния потребител ще се промени не с 3,6%, а с 3,9%.

"Тук говорим за незначителна разлика от 0,3%, което ще бъде ефектът върху крайния потребител. Така че няма място за паника и цялата тази новина е дефакто една манипулация и опит на ПП да си предадат някаква важност на спасители и да обвинят служебното правителство", каза още той.

Нямаме вариант, в който да не изпълним решение на НС и да оставим тецът да затвори, категоричен е Росен Христов.

Заяви, че графикът идва от КЕВР и в последния ден са входирали информацията, която искат, за да не изпуснат сроковете.