Родители и близки на загинали в катастрофи протестираха днес пред съдебната палата в Пазарджик.

С плакати „Ефективни присъди за убийците на пътя“, „Колко струва един детски живот?“, За промяна в НК, НПК и Закона за движение по пътищата“ и др. хората настояха за законодателни промени, които да ограничат пътните произшествия в страната.

Тъй като е неделя и почивен ден, протестът на недоволните събра единствено журналисти. Нямаше граждани или представители на съда и прокуратурата, които да чуят какви са исканията на протестиращите.

Исканията на останалите без деца майки и бащи са за справедливо възмездие за хората, които са ги предизвикали със своята небрежност. Повод за поредицата от протести в цялата страна и столицата е недоволството от нехайното отношение на държавата към ситуацията, в която стотици деца са станали жертва на пътния травматизъм.

Междувременно стана известно, че Върховният касационен съд е отменил решението за присъдата на пловдивския Апелативен съд спрямо бившия спецполицай от Пазарджик Владимир Панайотов, който през юли 2021 г. прегази на пешеходна пътека в село Братаница 7-годишната Моника Стоименова. Върховните магистрати връщат на апелативните си колеги делото за ново разглеждане.

С присъда на Окръжен съд – Пазарджик Владимир Панайотов бе признат за виновен в това, че на 19.07.2021 г. в с. Братаница при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на 7-годишно момиче, предаде 24 часа. Наложено му е наказание „лишаване от свобода“ за 4 г. и 8 м., лишен е и от право да управлява МПС за 6 г.

С въззивното решение присъдата бе изменена, като бе намален размерът на наказанието „лишаване от свобода“ на 3 години и изпълнението е отложено за 4 години, наложена е пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ и е намален размерът на наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ на 4 години.