Истински абсурд се очертава в Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив, след като се очаква институцията да има двама началници.

Това ще се случи заради обявения от образователния министър в оставка Анелия Клисарова конкурс за длъжността. Конкурсът е обявен в деня, в който уволненият началник Иванка Киркова е възстановена от Върховния административен съд на работа. Магистратите от ВАС са обявили заповедта за уволняване, подписана от министър Клисарова преди 10 месеца, за незаконосъобразна.

"Фактите, обстоятелствата и незаконните действия и бездействия са толкова много, но ще запазя правото си да ги коментирам на по-късен етап”, заяви пред Trafficnews.bg Иванка Киркова.

Тя подозира, че всичко се прави, за да се назначи политически обвързана личност на поста началник на РИО-Пловдив. Причина за тези съмнения са, че на два пъти е променяна длъжностната характеристика за поста след две питания от народни представители от БСП до образователния министър.

"Нямах никакво намерение да работя с този кабинет на МОН, който показа, че основен приоритет са задкулисните игри и назначения и очаквах мига, в който сама да се оттегля удовлетворена, но сегашната и бъдещата ситуация налага друго мое отговорно решение", твърди още Киркова.

Кандидатите за длъжността „Началник на регионален инспекторат по образованието”- Пловдив могат да подават документи до 4 август, а формата на конкурса е защита на концепция на тема "Развитие на образованието на област Пловдив", както и интервю.

Ако бъде избран нов началник на РИО-Пловдив, то може да се окаже, че Пловдив има двама шефове на местното образование. Очакванията са новият служебен министър по образованието да реши проблема.