Отново затварят сектора, който единствен спазва мерките до момента - масово персоналът в ресторанти и нощни клубове е ваксиниран, а от клиентите се изисква зелен сертификат. Това заяви Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България. Той е категоричен, че от бранша ще бойкотират новата заповед и няма да спазват вечерния час. 

Той цитира вътрешно проучване, според което 80% от персонала в заведенията е ваксиниран.

"В момента затварят единствения ваксиниран бизнес. Две години стискахме зъби, но никой друг не го правеше. Ние бяхме шведски модел с популистки затворени заведения, за да се каже, че нещо се прави”, заяви той пред Нова телевизия.

По думите му според статистиката ясно се вижда, че в шестте месеца миналата година, в които нощните заведения бяха затворени, са се заразили 3 пъти повече хора във възрастовата група 19-29 години, отколкото когато са били отворени.

„Причината е, че когато затвориш нощните заведения, младите хора започват да се събират по мазета. В нашите заведения ние сменяме въздуха 10-15 минути, в мазето – никой не го сменя”, коментира Зумпалов.

„Оттук насетне няма да спазваме нито една мярка, която не се отнася с еднаква сила за всеки български гражданин, но на първо място са държавната администрация, лекарите и учителите. Това са хората, на които ние плащаме заплати и осигуровки и които трябва да дадат пример за това как да се борим с пандемията”, категоричен бе той.

„Не искаме да клатим държавата и да правим ексцесии, а единствено да спрат да дискриминират само нашия сектор. Искаме зеленият сертификат да се отнася за всички сфери и да спрат да си измиват ръцете с нас”, добави Евгени Зумпалов.