Рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуците в края на есента.  На борсата в пловдивското село Първенец поскъпването се забелязва първо при търговците на едро. Причина за високите цени е дъждовното лято и лошата реколта. В момента масово пазарът е залят от чужда стока, която идва предимно от Македония, Гърция и Турция.

Директорът на тържището в Първенец сподели пред  репортер на TrafficNews.bg, че причините за унищожената стока са болестите в следствие на прекомерната влага.” В момента най-масово продаваните зеленчуци – доматите и краставиците, се продават най-скъпо, като цената им спрямо миналия месец се е повишила с 30 стотинки. Килограм домати в момента се търгува около 2,50 лв., а краставиците достигат до 1, 90 лв. С цял лев са поскъпнали българските чушки, като килограмът им е на цена от 2,50 лева. При плодовете за парва година цената на гроздето поскъпна драстично и стигна до 1.60 лева”, допълни още директорът.

„Цените ни са рекордно високи заради слабата реколта и болестите от дъждовното лято. Масово пазарите са залети от чужда стока на изключително високи цени”, оплакаха се търговците. Те споделиха още, че само 10% от стоката е българска, крайните потребители предпочитат родната ни продукция, без значение от цената.

Добрата новина е за любителите на туршиите – най-евтини в момента са морковите и карфиолът. 

TrafficNews.bg