Нивото на река Марица започна да се покачва. Тази нощ то се е повишило с половин метър. Специалистите обаче успокояват, че до достигане на критичния максимум остават още 1 метър и 70 сантиметра. Все още обаче остава опасността водата да излезе от коритото си в района на Пловдив, предупредиха от Министерството на околната среда и водите пред репортер на TrafficNews.bg.

Обявен е оранжев код – „Риск за тревога“ на р. Сазлийка при Гълъбово и на р. Марица при Пловдив. Изпратено е предварително предупреждение до Гърция и Турция за р. Марица при Свиленград.
В понеделник е обявен ден на траур в Бургас в памет на трите жертви на водната стихия. Всички спортни мероприятия вчера и днес започват с минута мълчания в памет на двете жени и 27-годишния мъж, пометени от потопа.

Реките в региона вече са се отдръпнали, всички пътища са проходими и Бургас бавно се възстановява.

Според властите причините за наводненията са падналите 176 литра дъжд на квадратен метър. Местните хора обаче се съмняват, че става въпрос за скъсани и прелели язовири.

След поройните дъждове, които засегнаха сериозно димитровградското село Странско, и в този регион ситуацията започва да се нормализира. Вчера водата заля над 30 къщи в селото.

Разрушенията от водната стихия са видими навсякъде. Никъде обаче няма хора в опасност. Дъждът спря вчера и тази нощ не е имало обилни валежи.

TrafficNews.bg