Ситуацията с епидемиологичната обстановка в страната позволява на здравните власти да разрешат по по-пълноценен учебен процес. Затова от 1 декември вече ще може да се извършват извънкласни занимания – консултации с учители, индивидуални занимания и т.н.  Това съобщи по време на брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Условиято да се случва това е, както и досега, наличие на зелен сертификат и осигуряване на безопасна среда.

„Децата, които са се тествали сутринта за училище, няма да има нужда се тестват и за заниманията следобед”, посочи здравният министър.

На въпрос как ще се случва това при големите деца, при положение, че липсват тестове, той съобщи, че до момента са предоставени над 1 млн. щадящи тестове на МОН. Днес ще предоставим още толкова. Имаме поръчка за още 2.5 млн. теста. В рамките на следващите 10 дни общо ще сме предоставили 4.5 млн. теста, съобщи Кацаров.

Той посочи, че с оглед удължаването на извънредната епидемична обстановка у нас с 4 месеца от 1 декември, трябва да се преиздадат заповедите за противоепидемичните мерки на територията на страната. Вече са изготвени новите заповеди, в които има някои корекции в мерките, посочи още Кацаров. От 1 декември освобождаването от карантина при влизане в страната за хора без зелен сертификат не може да стане по-рано от 3-тия ден. До момента това ставаше с отрицателен тест в рамките на 24 часа.

Също така деца на възраст от 5 до 11 години ще могат да се ваксинират, съгласно решението на европейските здравни власти по въпроса.

Плановите операции ще останат спрени, тъй като интензивните отделения още са пълни, обясни Кацаров и допълни, че се очаква до няколко седмици това да се промени и забраната да падне.

Да си го решат в Народното събрание, така коментира въпроса за вход със зелен сертификат в Народното събрание служебният министър.

Относно фалшивите сертификати министър Кацаров посочи, че е проведена среща с министъра на вътрешните работи, директорите на ДАНС, Информационно обслужване, НЗОК и е създадена организация за противодействие. „Но най-голямото наказание за хората, които се възползват от фалшивите сертификати, е самият вирус. Можеш да излъжеш системата, но не и вируса. Все едно да тръгнеш да война без предпазна жилетка, а да излъжеш, че си я сложил”, описа метафорично ситуацията здравния министър.