Завръщането на учениците в класните стаи ще се случи на 31 май 2021 година. С цел за безопасното провеждане на часовете, днес беше пусната заповед, в която се разяснява как трябва да процедират директорите на училищата предвид епидемичната обстановка.

В случай на нарастване на броя на ученици и учители, които са заразоносители на COV1D-19, или със сходни грипоподобни симптоми, директорът на определеното училище може да предложи учениците да минат в онлайн форма на обучение. А това ще се случи след като се пусне предложение до министъра на образованието и науката за определения период.

Решението за подаване на искането ще взима педагогическият съвет на учебното заведение, като ще се взема предвид и мнението на преобладаващата част от родителите на учениците.

Няма да се иска разрешение от министъра за преустановяване на присъственото обучение, ако става въпрос само за отделна паралелка в училището. В този случай, заповед на директора на училището ще нарежда обучението в тази паралелка да се осъществява от разстояние в електронна среда.

Срокът за онлайн обучение не трябва да превишава 10 дни, тъй като присъственото обучение е приоритетно за постигане на заложените образователни цели и социализацията на учениците.

За отделен ученик обучение от разстояние в електронна среда също ще може да се организира, според написаното в заповедта.