Районият съд в Пловдив обяви за невинен Атанас Червенков - Райфъла по делото за приготовление за палеж на линейка. Обвинението бе повдигнато миналата година, като се твърди, че той е поръчал палежа от затвора. 

Според обвинителния акт е поръчал палеж на линейка "Мерцедес Спринтер", собственост на бившия му служигел Иван Станчев. 

Станчев и Червенков се запознали в ареста през 2015 г. Били настанени в една килия. Двамата се сближават, след като излиза от ареста Станчев прави различни услуги на Червенков и съпругата му. По време на първия процес срещу бизнесмена, той свидетелства в негова полза. Твърди под клетва, че Веселин Загорски е изнудвал Райфъла за голяма сума, за да си промени показанията и да го оневини. В последствие обаче е подава молба, с която се е отказва от твърденията си. "Не познавам Загорски изобщо. Излъгах, защото ми беше жал за Червенков. Той ме нави да излъжа и аз го направих. След това излязох от ареста и после започнах работа при него. Напуснах, защото имаше голямо напрежение. Червенков ме натискаше да отмъщавам на свидетеля Роман Хаджийски като му избода очите и го залея с киселина. Същота така ме навиваше да му подпаля колата. Не издържах и напуснах" разказа Станчев във втория процес срещу Райфъла. Червенков заяви, че свидетелят лъже, защото междувременно е направил конкурентна фирма с линейки за неотложна помощ.   

В съдебна зала съпругата на подсъдимия Евелина Червенкова  му зададе ребром въпроса дали причината да обърне тезата си на 180 градуса, не е фактът, че тя е отхвърлила домогванията му до нея и го е държала настрани от себе си.  

През 2018 година, след като отношенията между тях вече са охраднели, Станчев подава жалба, в която посочва, че Райфъла е поръчал да запалят линейката, която той е внесъл от чужбина. Посочва и свидетели - други затворници. 

Доказателствата на обвинението обаче се оказаха недостатъчни за осъдителна присъда. Линейката била собственост на приятелката на Стаанчев, която никога не била виждала Червенков. Затова той бе оправдан. 

Самият Червенков излежава първата си присъда в Централния софийски затвор. През октомври той бе осъден на 13 години, като бе признат за виновен за извършване на опит за предумишлено убийство на собственика на медицински център Аргир Гяуров, както и за множество умишлени палежи на автомобили, сред които джип и коли на бившия депутат Антоний Йорданов и на жена му - Татяна. 

Адвокатите му обжалват наказанието, но делото все още не е насрочено в Апелативен съд.