България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави, заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където представлява България на заседанието на Европейския съвет. 

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, допълни още той.

Държавният глава уточни, че България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия, за да попълва своите запаси и да помага на другите държави членки да попълват своите.

Само 17 държави сключиха споразумение за доставки за Украйна, но България не е сред тях, каза държавният глава. 

„България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена през 2021 г. – една година преди войната в Украйна. Този важен компонент от тази инициатива за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия са стратегическа автономия“, заяви Румен Радев.

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет   на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави.

Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

България не се е отказала от Планът за справедлив преход. Това каза още Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев.

Президентът заяви, че е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

Евролидерите се събраха на двудневна среща, а сред обсъжданите тема са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск.

Държавният глава Румен Радев представлява България на заседанието на Европейския съвет на 23 и 24 март в Брюксел. Преди началото на срещата днес президентът говори пред журналисти. 

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз.