Необходими са решителни, колективни усилия на световната общност за справяне с нарастващата несигурност в доставките на храни. Това заяви днес президентът Румен Радев по време на международната конференция по случай откриването на хуманитарната програма “Зърно от Украйна“. Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС и други държави, както и представители на международни организации.

Във видео изявлението си по време на конференцията българският държавен глава отбеляза негативните последици за глобалната продоволствена сигурност, настъпили в резултат на войната на Русия срещу Украйна: ограничено селскостопанско производство, прекъснати и затруднени вериги на  доставки и търговия с храни, недостиг и драстични скокове на цените на ключови хранителни стоки и торове в световен мащаб.

Доставката на храни е колективна отговорност на страните и световната общност, а посрещането на неотложните нужди на най-засегнатите трябва да върви ръка за ръка с търсенето на устойчиви дългосрочни решения, посочи Румен Радев. Държавният глава открои усилията на служебния кабинет, който през последните месеци успя да осигури транспортирането на повече от двеста хиляди тона зърно от Украйна през река Дунав. България остава силно ангажирана да продължи тази транспортна дейност, посочи президентът.

България приветства подкрепяната от ООН инициатива за улесняване на износа на украински селскостопански продукти през Черно море, както и стартиращата днес инициатива „Зърно от Украйна“, които имат за цел да смекчат последиците от продоволствената криза за най-уязвимите и засегнати страни в света. „От решаващо значение е да се поддържа ролята на Украйна като ключов фактор, допринасящ за глобалната продоволствена сигурност“, подчерта президентът Радев.