Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Той подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, се казва още в прессъбщението.

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави, е позицията на президентството.

Наскоро президентите на девет страни от НАТО от Централна и Източна Европа публикуваха съвместно изявление, в което осъдиха анексирането на украински територии от Русия и призоваха НАТО значително да увеличи военната помощ за Украйна.

В изявлението, публикувано на официалната страница на президента на Полша, се отбелязва, че президентите са били в Киев по време на войната и са „видели с очите си последствията от руската агресия“.

"Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Ние не признаваме и никога няма да признаем опитите на Русия да анексира която и да е украинска територия", посочват те.

Също така президентите на държавите от Централна и Източна Европа изразиха силната си подкрепа за решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно бъдещото членство на Украйна в Алианса.