Имаме пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници. Приключва с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на българската граница, която е приоритет. Очаквам от април да започне тази помощ.

Това заяви държавният глава Румен Радев след приключилата сесия на Европейския съвет в Брюксел.

Радев определи приключилото заседание на Европейския съвет за „много ползотворно, на което са постигнати важни решения за България“.

1 млн. снаряди за Украйна

"България е част от общата политическа рамка за подкрепа за Украйна, заедно с всички държави членки на ЕС, но всеки, който искра индивидуално и реално да участва в доставката на тези 1 млн. снаряда като обща поръчка за Украйна отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение. България не е сред тези 17 държави, заедно с други 10 държави", обясни президентът. 

Припомняме, че още вчера Радев заяви, че България няма да участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна. 

"Темата за 1 млн. снаряди за Украйна е заложена на две места – във вчерашните заключения на Съвета, но най-важната част, където тази тема наистина получава практическа реализация е в Европейската агенция по отбрана. Нека има ясна разлика – България е част и подкрепя Европейският механизъм за подкрепа на мира. Благодарение на него ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да имаме по-голям капацитет", допълни той днес. 

Държавният глава поясни, че във вчерашните заключения изрично е записано, че доставката на снаряди за Украйна изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка.

"Преди този съвет имаше съвет на външните министри, България не е част от тази инициатива с още девет държави, така че няма как да има общо заключение. Затова, която държава желае да се включи индивидуално, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана", заяви Радев.

Износ на селскостопанска продукция от Украйна

"Напълно разбираме необходимостта да предоставяме транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите селскостопански производители", заяви президентът. 

Той поясни, че има съгласувана целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 млн. евро. Помощта е за най-засегнатите страни в близост до Украйна, но по думите му, това съвсем не е достатъчно.

"Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша настояхме за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски потребители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕК", допълни Радев.

Скъп газ в "Чирен"

Държавният глава е поставил и въпроса за нагнетения скъп газ в „Чирен“ миналото лято.

"Това е проблем, който имат и други държави, газ, който в момента е три пъти по-скъп от сегашните цени. Неговото вадене значи да вдигнем значително цената на газа, който продаваме в момента", заяви Радев