„Поправката и новия Закон срещу домашното насилие влиза в сила. В него има много промени и хубави неща, но има и пропуски. В него интимната връзка не влиза в закона. Младите хора между 18 и 25 години, които нямат брак или съжителство, са извън защитата на закона“. Това каза пред bTV  Мария Чомарова- психотерапевт .

„Сега това ще бъде добавено. Ние отдавна настоявахме да бъде включен този член, но имаше съпротивление от антидемократичните сили. Причината беше да не се дава възможност на хомосексуалните хора да търсят закрила“, обясни тя.

Чомарова допълни, че ако заложените програми за превенция и подкрепа не бъдат обезпечени финансово, това ще затрудни тяхното изпълнение.

„Третото нещо, което влезе в пленарната зала, но е отпаднало, е, че в закона беше предвиден регистър на насилниците, които имат ограничителна заповед. Предвиждаше се да им се отнема правото да притежават оръжие, ако имат ограничителна заповед“, каза още психотерапевтът.

Директорът на старозагорската болница, който прекрати договора на съдебния лекар, изготвил експертизата на 18-годишното момиче, заяви, че е провел разговор с доктора за това как е създаден документът.Именно този медик е определил телесната повреда на Дебора, която е с 400 шева, като „лека“.

Проф. Йовчо Йовчев обясни, че е искал да знае подробностите покрай създаването на съдебно-медицинската експертиза и състоянието на пациента към момента на оценката.

„Що се касае конкретно за случая имаме една оценка на физично състояние и на деяние, което е причинило някакви увреждания, но не е направена психологическа и психиатрична експертиза на лицата, които са участвали. Не казвам, че това е пропуск. Погледнах наредбата и в нея се казва, че тези, които са оторизирани да издават съдебно-медицинска експертиза, могат да бъдат съдебни лекари със специалност или медицински специалист, който е по съответния профил на специалността, по която се изисква оценка“, коментира проф. Йовчев.

По думите му в експертизата трябва да участват всички лица, които са пряко ангажирани с провеждането на лечебно-диагностичния процес.

„Тогава броят на подписите и броят на лицата, които носят съответната отговорност - ще бъде по-голям и винаги ще се стига до едно крайно решение за това какво е естеството на нанесената увреда“, заяви проф. Йовчев.