Протестиращите срещу новия пропускателен режим в Стария град внасят искане за отмяна на рестриктивните според тях мерки в Община Пловдив днес. Те определиха решението на управляващите като незаконосъобразно и обявиха, че ще го оспорват докрай по съдебен път. Хората с имоти в резервата изразиха възмущение, че градските власти не желаят да влязат в диалог с тях.

Кметът Иван Тотев, който даде старта на ремонта на сградата на Жълтото училище в Стария град, коментира, че няма намерение да се среща с протестиращите, тъй като решението на Община Пловдив е изцяло в тяхна ползва и предстои това да стане ясно и за тях, но изисква период за приспособяване. 

Член на "Сдружението на собствениците, живущите, работещите и инвеститорите в Стария град“ Христо Гюлев коментира за TrafficNews.bg, че ако исканията им не бъдат удовлетворени те ще излязат на протест и в понеделник от 8 часа пред бариерата на улица „Съборна“. Тогава те се заканиха, че ще поискат оставката на ресорния зам.-кмет по транспорта Златин Велев. Хората са входирали и искане за разрешение за протеста.

Митингът ще се концентрира върху три основни точки, респективно искания на протестиращите:

  1. Отмяна на влязлото в сила решение за нова форма на ограничен достъп на МПС до АИР „Старинен Пловдив“;
  2. Диалог с общината за намиране на балансиран пропускателен режим, удовлетворяващ местните, бизнеса и властите;
  3. Искане на оставката на ресорния зам.-кмет по транспорта Златин Велев. 

 „Категорични сме, че няма да оставим безумните мерки за допускане на автомобили в архитектурния резерват „Старинен Пловдив“ в този им вид. Обслужващите и зареждащите хотели и ресторанти не могат да изпълнят задълженията си, бизнесът не може да функционира нормално. Цари пълен хаос в реда за допускане на автомобили“, заяви за TrafficNews Христо Гюлев, който е и собственик на един от най-реномираните хостели в резервата. 

Живущите, бизнеса и собственици на имоти в квартала изказаха възмущение, че никой представител на местната власт все още не ги е поканил на официална среща. Заместник-кметът Велев в бил забелязан до бариерата, но при неофициален контакт с него е станало ясно, че такава може да бъде организирана най-рано след седмица, твърди Христо Гюлев.

Тази сутрин гражданите отново излязоха на протест. От думите им стана ясно, че няма да отспят от исканията си, заявени и в първия ден от влизането на наредбата в сила. Хората са недоволни и твърдят, че вече са налични технически проблеми при системата с пластики за достъп, както и че не е спазен режимът за товаро-разтоварителни дейности, а именно свободен достъп от 21 часа вечерта до 9:30 сутринта. 

Не можахме да открием г-н Златин Велев за коментар, но вчера той даде интервю за TrafficNews.bg, в което обясни същността на новите мерки. Междувременно кметът Иван Тотев, който се намираше на метри от размирната част на ул. "Съборна", даде становище по случая пред наш репортер, вижте видеото: