Протест срещу насилието и в защита на кучето Мечо се организира днес в 8 града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Враца, Сливен, Монтана.

Организаторите заявяват, че целта е да се привлече вниманието на обществото към неработещия закон за защита на животните, който беше приет през 2010 година.

Очаква се да бъдат събрани подписи в специална петиция до институциите. Според организаторите до момента 10 000 души са се подписали в защита на животните.

Вълна от желаещи има да осиновят бездомното куче Мечо, което беше жертва на брутално насилие.

Случаят на Мечо, обаче, не е единствен, предава БНТ. Ежедневно бездомни и домашни животни стават жертва на насилие, съобщават неправителствени организации. Днес следобед в различни градове ще има протести под наслов "Да спрем насилието".

Началният час във всички градове е 16. Местата, на които ще се проведат протестите са:

  • София - пред Съдебната палата;
  • Пловдив - пред община Пловдив;
  • Варна - пред съдебната палата;
  • Бургас - пред община Бургас;
  • Стара Загора - пред община СтараЗагора;
  • Враца - пред районния съд;
  • Сливен - пред община Сливен;
  • Монтана - пред община Монтанa.

Утре в 14 ч. столичани ще се съберат пред МВР-София, за да внесат подписите от жалбата за спешни мерки срещу насилието над животни и максимална присъда за Захари Шулев, които отдавна прехвърлиха 10 000.

Никой не знае с точност какви ужасни мъчения е преживял Мечо. Animal Rescue - София са го приели с две счупвания на крак, множество прорезни рани, охлузвания по краката, които подсказват, че е връзван и измъчван. Силно стресиран и недоверчив към всеки.

"Ако нямахме информацията какво се е случило с него, бихме предположили, че е блъснат от кола. Всъщност, травмите бяха толкова тежки, че е трудно човек да си представи, че някой може да го причини и то умишлено на животно", казва Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Мечо се възстановява прогресивно. Обича всички, щедро раздава ласки и на непознати. Радва се на храната, на топлото, на грижата. Пътят му ще бъде като на всяко друго куче в приюта - пълно възстановяване и намиране на възможно най-добрия дом. Кандидатите са повече от тези за всяко друго куче без порода.

"Много кандидати, голяма част от тях, за съжаление - неподходящи. Имахме запитвания от, вероятно с най-добри чувства, от фирми, от складове - места, където той няма да бъде домашен любимец, няма да бъде член от семейството. Кучетата са член от семейството. Както искаме да живеем ние, така същите условия трябва да даваме на тях", казва Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Случаите на насилие към животни са ежедневие, наблюдават от Animal Rescue - София. Проблемът, според тях, не трябва да се пренебрегва, защото насилието днес може да е към животни, а утре - към хора. Затова искат и мерки.

"Въпреки че сме хора оптимисти, сме се отчаяли, че държавата реално ще влезе в ролята си. Тя е мащеха за проблема и за животните. Има много механизми, които могат да поощрят кастрацията, има много стъпки, които могат да се предприемат в това да се образоват стопаните на кучета и обществото като цяло", смята Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Той подчертава и необходимост от оценка и анализ на ситуацията, която включва информация колко домашни животни има в България, което ще помогне да се вземат правилните мерки.