Протести срещу изпращането на оръжие за Украйна се провеждат в редица градове у нас. Това е втори "Общобългарски поход за мир и неутралитет", обявиха организаторите му. Хората са се събрали чрез организация в социалната мрежа Facebook. Знакови лица на БСП подкрепиха протеста в София. Протестът пред Народното събрание започна с химна и призив партийните знамена на БСП и тези на Русия да бъдат свалени. 

В Пловдив имаше шествие по главната улица против намесата на страната ни в конфликта. Чуха се и призиви за свикване на референдум за излизане от НАТО. 

В Русе гражданите, чрез скандирания, поискаха мир и неутралитет. 

Във Варна демонстрантите се събраха пред сградата на общината и продължиха със шествие по основните булеварди на града. Сред участниците в протестите днес се откроиха и десетки симпатизанти на БСП и “Възраждане”.

А от “Майки срещу войната“ започнаха и подписка срещу въвличането на България във война и за преговори за мир​. 71 жени стартираха национална гражданска инициатива с подписка с такива искания. Сред тях бяха треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, журналистът Анна Заркова, директорът на националната психиатрична болница д-р Цветеслава Гълъбова, проф. Искра Баева, лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова, майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", актрисата Елена Алексиева, д-р Таня Андреева, икономистът Леона Асланова, председателят на Съюза на журналистите Снежана Тодорова, както и майки, доказали се с активни позиции в обществото - юристи, предприемачи, лекари, учители, артисти, граждански активисти.

 

Водеща снимка: Архив